tirsdag 17. mai 2011

På besøk hos Gorilla Glass

I påsken hadde jeg den store fornøyelse å dra til Oaxaca i Mexico for å besøke fabrikken til Gorilla Glass. Gorilla Glass drives av amerikanske Jason Pfohl (som selv bor i Oaxaca), og er en av verdens ledende produsenter av piercingsmykker (og annet) i glass. Jason er opptatt av at hans ansatte lønnes rettmessig og at arbeidstiden er rimelig, han sørger for at de er forsikret og ikke utsetter seg for unødig arbeidsmessig risiko, og driver firmaet med miljøvennlig bevissthet. En etisk produsent etter Pinpoints smak, med andre ord :).

Jason (t. v.) og Håvve ved en liten del av Gorillas smykkelager

Som piercer er det selvfølgelig veldig spennende å få muligheten til å se hvordan smykkene vi bruker, blir til, og det var veldig stas med en inngående guidet tur fra Jason.
Glassmykkene er 100% håndlagede, og jeg ble overrasket over å se hvor tidkrevende prosessen fra råmateriale til ferdig produkt er. På samme tid fikk de drevene håndverkerene det til å se imponerende enkelt ut, og jeg ble spesielt fascinert av arbeideren på bildet nedenfor som med stor letthet lagde en perfekt Super Spiral.


Varmebehandling brukes for å lage standard plugger, tunneler og spiraler

Sliping og kaldpolering brukes på de mer spesielle formene, som dråpeplugger, 
"power plugs" og vekter



En av nyhetene fra Gorilla Glass; "power hoops" (store ringer som brukes som vekter)

Gorilla Glass vokser seg stadig større, og Jason holder på å få bygget et nytt fabrikkbygg som vi også fikk omvisning i. Fordi han får det bygget fra bunnen, har han mulighet til å legge inn forskjellige miljøvennlige og ressursbesparende elementer som to kjempesisterner som samler opp regnvann, og et avløpssystem hvor brukt vann fra vasker og vaskemaskin vanner frukttrærne som er plantet rundt på eiendommen. Frukten er selvfølgelig beregnet på de ansattes lunsj- og snackpauser. 

Gorilla Glass' nye miljøvennlige fabrikk som beregnes å stå ferdig i november i år

Øresmykker i glass er ikke noe nytt fenomen i Mexico. Urbefolkingene zapotec, mixtec og aztec var alle ekstremt opptatt av å pynte seg; de piercet seg og strakk ører, nese og lepper, bandt hodene på spedbarn for å endre hodeformen, og filte og dekorerte tennene med gull og edelstener.

Øresmykker og knivblader til blodlatingsritualer av obsidian (vulkansk glass)

Zapotec skalle med tydelig modifiserte tenner

Christiane -
Pinpoint


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.